Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ...

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπό το φόβο των διαρροών ετράπη σε φυγή από την σημερινή διαδικασία στη Βουλή για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Αποφάσισε να πάρει οριστικό διαζύγιο από την υπευθυνότητα, την σοβαρότητα, την πολιτική αξιοπρέπεια. Δυστυχώς για αυτήν, ότι και να κάνει, δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της και τον λογαριασμό που πρέπει να δώσει στους πολίτες για τα έργα και τις ημέρες των σκανδάλων της.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «έκανε κάθε τι για να συγκαλύψει, να κωλυσιεργήσει, να συσκοτίσει, αλλά δεν άντεξε. Δεν άντεξε το φως. Δεν αντέχει τις δημοκρατικές λειτουργίες της Βουλής. Δεν αντέχει την αλήθεια. Ετράπη σε φυγή. Ετράπη σε φυγή, θίγοντας τους θεσμούς του Κοινοβουλίου, παρασύροντας αμέτοχους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που συμμερίζονται τις αρχές της δημοκρατίας, των δημοκρατικών διαδικασιών και, βεβαίως, την ανάγκη ενός κράτους δικαίου».
Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας να αποχωρεί η πλειοψηφία από τη Βουλή. Δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά τέτοιο πολιτικό Βατερλώ. Πρόκειται για μια θεσμική εκτροπή, όπου η Νέα Δημοκρατία ακυρώνει τη Βουλή στην πράξη, για να εξασφαλίσει την παραγραφή, για να γλιτώσουν κάποιοι άνθρωποι την τιμωρία, για να γλιτώσουν την εξέταση αυτών στους οποίους καταλογίζονται συγκεκριμένες πράξεις.
Η αποχώρησή τους είναι ομολογία ενοχής. Είναι ομολογία αδυναμίας ελέγχου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι η ομολογία της αδυναμίας τους να στηρίξουν την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας για Προανακριτική Επιτροπή.
Σε όλα αυτά υπάρχει ένας μεγάλος απών... ο πρωθυπουργός της χώρας. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε να μη τοποθετηθεί δημόσια σε όλη αυτή την ιστορία. Δεν τιμά κατ' αυτόν τον τρόπο το αξίωμά του. Απέδειξε ο κ. Καραμανλής με την στάση του ότι δεν ήθελε την σύσταση ούτε καν εξεταστικής επιτροπής. Την πρότεινε ενώ την είχε απορρίψει όταν την ζητούσε επίμονα το ΠΑΣΟΚ. Την πρότεινε όχι επειδή ήταν η επιλογή του αλλά επειδή αναγκάστηκε κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης να το κάνει. Λέει συχνά ότι θέλει να είναι ένας «χρήσιμος» πρωθυπουργός. Ένας χρήσιμος πρωθυπουργός, όμως, αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Τοποθετείται δημόσια και δεν κρύβεται πίσω από τους υπουργούς του.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έφυγε από τη Βουλή. Η ΝΔ έχει χάσει την πλειοψηφία της στην κοινωνία. Είναι πια πάνδημη η απαίτηση για αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: