Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα για την στήριξη των ελληνικών προϊόντων και τη δημιουργία μιας νέας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης.

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν συλλογικοί φορείς, αλλά και μεμονωμένες πρωτοβουλίες πολιτών για τη δημιουργία μιας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης, έτσι ώστε να συμβάλει κάθε πολίτης, συνειδητά, στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτές τις πρωτοβουλίες το ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει κινηματικά χαρακτηριστικά. Γιατί, αυτές οι πρωτοβουλίες πολιτών από όλο το πολιτικό φάσμα, από όλους τους κοινωνικούς χώρους, μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία μιας νέας Εθνικής Καταναλωτικής Συνείδησης. Η λογική του «καταναλώνουμε ότι παράγουμε» είναι και η λογική διεξόδου από την κρίση. Είναι η λογική της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, είναι αυτό που ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει καθημερινά σε όλες τις ομιλίες του: μπορούμε να βγούμε από την κρίση, χωρίς δάνειες δυνάμεις αλλά με τις δικές μας δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συναντήσεις που είχε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, με τα προεδρεία των συνδέσμων των εξαγωγικών φορέων της χώρας, και με τους εκπροσώπους του «Κινήματος Πολιτών-Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

Η εθνική καταναλωτική συνείδηση αποτελεί πρόκληση και σημαντική ευκαιρία, στην οποία πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε.

Τι ισχύει σήμερα; Ποιες είναι οι καταναλωτικές μας συνήθειες;

(σημαντικοί αριθμοί που πρέπει να γνωρίζουμε)

§ 6 στα 10 προϊόντα που καταναλώνουν οι Έλληνες προέρχονται από το εξωτερικό.

§ 6,5 δις ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων έχει δώσει η Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο.

§ 170 εκατ. ευρώ περίπου πληρώνουμε κάθε χρόνο στην Αγγλία για αγορά ουίσκι, 30 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για κρασί και σαμπάνιες, 80 εκατ. ευρώ στη Γερμανία για εισαγωγή τσιγάρων - πούρων.

§ 70% των προϊόντων στον κλάδο της υπόδησης είναι εισαγόμενο, ενώ στον κλάδο της ένδυσης 8 στα 10 προϊόντα είναι εισαγωγής, κυρίως από τρίτες χώρες, με την αξία τους να φτάνει το 1 δις ευρώ. Αντίστοιχα, στον κλάδο των τροφίμων υπάρχουν στην ελληνική αγορά τουλάχιστον 2.000 κωδικοί προϊόντων ασιατικής προέλευσης.

§ 6,1 δις ευρώ είναι η αξία των γερμανικών προϊόντων που αγόρασαν οι Έλληνες το 2009.

§ 35% της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων καλύπτεται από προϊόντα εγχώριας παραγωγής και το υπόλοιπο 65% προέρχεται από εισαγόμενα.

§ 4.500.000 ευρώ πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά αν κάθε ελληνική οικογένεια στρέψει ετησίως 500 ευρώ σε ελληνικά προϊόντα.

Η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων αναγνωρίζεται στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής οι εξαγωγές σε τρόφιμα και ποτά, το 11μηνο του 2010 (αποτελούν το 21,6% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών) σημείωσαν αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σημειώνεται ότι το 64,2% (αύξηση 8,6% σε σχέση με το 2009) των εξαγωγών κατευθύνθηκε προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη χώρα-αποδέκτη τη Γερμανία, που κατέχει μερίδιο 11,3% (αξία 1,62 δις €) επί του συνόλου των εξαγωγών μας. Για το ενδεκάμηνο του 2010 η μείωση των εισαγωγών προέρχεται σε ποσοστό 12,6% από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 35,9% από τρίτες χώρες.

Τι σημαίνει «Εθνική Καταναλωτική Συνείδηση»;

Επιλέγω με γνώμονα το «εθνικό συμφέρον»

Η αγορά ελληνικών προϊόντων συμβάλλει στην διατήρηση θέσεων εργασίας, στην αύξηση της απασχόλησης, τροφοδοτεί τα δημόσια έσοδα από τους εισπραττόμενους φόρους και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις. Η στήριξη παραδοσιακών ελληνικών τροφίμων στηρίζει την ελληνική τοπική αγροτική ανάπτυξη και την οικονομική βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων. Όσο ταχύτερα αυξηθεί η ελληνική παραγωγή, τόσο θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός με αποτέλεσμα και τη συμπίεση στις τιμές των ελληνικών προϊόντων.

Η «εθνική καταναλωτική συνείδηση» αποτελεί ρατσιστική και αντι-αναπτυξιακή πρακτική;

Κάθε άλλο. Η πρόσκληση που απευθύνεται στους πολίτες για να στηρίξουν τα εγχώρια προϊόντα, αποτελεί τακτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για τη στήριξη της τοπικής αγοράς και της εθνικής οικονομίας κάθε χώρας.

Τι παραδείγματα υπάρχουν από άλλες χώρες;

Γαλλία

Τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Αγροτικής Παραγωγής και Τροφίμων της Γαλλίας ανακοίνωσε τη δημιουργία Επιτροπής για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών γεωργικών προϊόντων και τη μείωση των εξαγωγών. Στην ίδια χώρα ενώσεις πολιτών και συνεταιρισμοί παραγωγών με συνθήματα όπως «στηρίξτε τους γάλλους παραγωγούς», «στηρίξτε τη γαλλική οικονομία» ζητούν από τους γάλλους καταναλωτές να αγοράζουν γαλλικά προϊόντα προκειμένου να περιοριστεί η μετεγκατάσταση γαλλικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, να μην χάνονται θέσεις εργασίας, να εξισορροπηθεί το εμπορικό ισοζύγιο και να μειωθεί η σπατάλη ενέργειας στις μεταφορές.

Αγγλία

Στη Μ. Βρετανία έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια καμπάνια για τη βρετανική διατροφή. Καθιερώνουν 15νθήμερο προώθησης αγροτικών διατροφικών προϊόντων, συμμετέχουν σε καμπάνιες ενημέρωσης των καταναλωτών και φιλοξενούν σε ειδικά σχεδιασμένες ιστοσελίδες τους παραγωγούς που παράγουν «προϊόντα της βρετανικής γης». Αν αυτό μπορεί να γίνει σε μια χώρα όπως η Βρετανία γιατί δεν μπορεί να γίνει και στη χώρα μας όπου η ελληνική διατροφή αποτελεί πρότυπο και εκθειάζεται διεθνώς; Στην ίδια χώρα επινόησαν τον όρο του «τροφοχιλόμετρου» (foodmeter) που περιγράφει την απόσταση που διάνυσε μία τροφή από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο και οδηγεί αφενός στην στη στήριξη των ντόπιων προϊόντων και αφετέρου στην αποφυγή αγοράς ενεργειακά δαπανηρών προϊόντων.

Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας σε έκθεσή του τον Μάρτιο του 2010 για το εμπόριο και τις επενδύσεις ξεκινά με τη διαπίστωση ότι τα γερμανικά προϊόντα και οι υπηρεσίες χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και υψηλής ζήτησης στη διεθνή αγορά, επισημαίνοντας ότι μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτώνται ακριβώς από την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: